Chcesz wiedzieć więcej?Zadzwoń pod bezpłatny numer Działu Pomocy800 120 093

Rodzaje stopy cukrzycowej

W powstawaniu stopy cukrzycowej istotną rolę odgrywa neuropatia - uszkodzenie nerwów w obrębie stopy powoduje brak odczuwania bólu, temperatury, zaburzenia czucia.

Uszkodzenie włókien motorycznych sprzyja zanikowi mięśni, prowadzi to do przykurczy palców i formują się tzw. palce młoteczkowate. Są one szczególnie narażone na powstawanie odcisków czy modzeli.

Kiedy uszkodzone zostaną włókna autonomiczne, dochodzi do zaburzeń wydzielania potu, co prowadzi do wysuszania i pękania skóry na stopach. Dlatego tak ważna jest pielęgnacja skóry stóp.

Może również wystąpić niedokrwienie stóp, wówczas skóra staje się przezroczysta, pergamionowa, podatna na urazy. Dodatkowym objawem jest zanik owłosienia na grzbiecie stopy. Zmiany spowodowane niewłaściwym funkcjonowaniem naczyń, brakiem dopływu krwi do stopy może skutkować nawet amputacją.

Ze względu na rodzaj zaburzeń wyróżnia się:

  • stopę cukrzycową o charakterze neuropatycznym
  • stopę cukrzycową o charakterze niedokrwiennym
  • stopę cukrzycową mieszaną o charakterze neuropatyczno-nieokrwiennym

Stopa neuropatyczna

Występuje najczęściej. Stopa jest ukrwiona, ciepła, nie boli. Skóra jest wysuszona, pękająca, wymaga stosowania maści bądź kremów nawilżających i natłuszcających (np. Sensicare® krem nawilżająco-ochronny)

Stopa niedokrwienna

Powstaje w wyniku dysfunkcji naczyń, dlatego jest zimna, sina, brak na niej tętna, boli przy chodzeniu.